En ole mikään galluppien kannattaja, ainakaan kirkollisissa asioissa, mutta aikaisemmin mainittu ranskalaistutkimus oli kyllä hyvä. Nyt luin jostakin, että sitä siteerataan jos joissakin uutisissa, eikä vähiten EWTN:llä. 2/3 ranskalaisista on nyt sitten sitä mieltä, että pitäisi olla mahdollista valita vanhan ja uuden messun väliltä. Tämä ei ole huono tulos.

Kysymys kuuluu tietenkin nyt, kuinka ”laajaa” ja akkuraattia Ranskan episkopaatin ja papiston tuntemus laumansa mielipiteistä yleensä on. Ja toisaalta, jos nyt myönnetään, että se ei hääppöistä ole, niin mitä sitten? Tuntuu siltä, että siellä eletään jonkinlaista ”poliittista konsiliarismia” todeksi ehkä väkevämmin kuin monessa muussa maassa. Ainakin niin on, jos mikään ei tuollaisen gallup-tuloksen jälkeen muutukaan, ajatuksissa, sanoissa, teoissa tai asenteissa.

Mielenkiintoista on tietenkin, minkä vaikutuksen sama gallup tekee siihen konsultaatiojoukkoon, joka joidenkin tietojen mukaan ensi viikolla on kutsuttu keskustelemaan pyhän isän kanssa ”kuuluisan” odotetun motu proprion sisällöstä. Tuskin ranskalaisprotestin merkitys ainakaan korostuu. 🙂

Melkein haluaisin sanoa, että tämä gallup palautti uskoni maallikoihin… ja toisaalta, kuten Rorate sanoi:

87% of all the French Catholic faithful, according to the poll, either want liturgical freedom or are completely indifferent to it.

Ja se ei välttämättä sittenkään ole hyvä juttu se, koska se tarkoittaa, että 87 prosenttia ranskalaisista, kansasta, on liturgisesti vähintäänkin melko valveutumatonta…

Mainokset