Laudetur Iesus Christus!

Kirjoitimme paremman puoliskoni kanssa Ecclesia Dei -komissiolle kysymyksiä tuossa toukokuussa. Vastaus saapui jo noin kuukausi sitten. Tässä tulee makupaloja siitä även på finska:

1. Ei ole synti osallistua sspx:n messuun, jollei tarkoitus nimenomaisesti ole erottaa itseään Pyhän Isän yhteydestä. Tällainen skismaattinen mentaliteetti voi syntyä myös vähitellen. (ja tässä kai piileekin se vaara, jos liian usein käy skismaatikoilla!)
2. Sunnuntaivelvollisuus tulee täytettyä myös sspx:n messussa käymällä.
3. Sakramenteista rippi ja avioliitto (-on vihkiminen) vaativat paikallisen piispan (tai sääntökunnan esimiehen tms)  antaman valtuutuksen, joten näitä eivät uskovat periaatteessa voi sspx:n suspendoiduilta (eli virastaan pidätetyiltä) papeilta vastaanottaa. Näin siis kyseiset sakramentit eivät ole päteviä, paitsi, jos uskova (ripittäytyessään) ei vilpittömästi tiennyt, että sspx:n pappi ei saa kuulla rippiä, jolloin saatu synninpäästö on pätevä. Avioliittoon tämä ei päde. Messusta ja pappien suspendoimisesta vielä sen verran, että kirkon näkökulmasta siis sspx:n pappi on pappi, joka voi viettää pätevän – mutta toistaiseksi laittoman – eukaristian.
4. Edellä annetuista syistä johtuen Ecclesia Dei -komissio ei suosittele sspx:n messuihin osallistumista – ainakaan usein (engl.”frequent”). Hengellisenä ohjaajana on syytä pitää jotain muuta pappia, kuin sspx:n.

Ps. Vaikka emme vanhaan messuun Eestissä nyt viikonloppuna päässeetkään, saimme sentään tervehtiä pikku-Teresan reliikkiä! Jes! Pyhä Jeesus-lapsen Teresa, rukoile puolestamme!

Mainokset